Våra tips för en retroinspirerad 50-tals inredning

Den typiskt skandinaviska inredningsstilen brukar generellt anses vara minimalistisk, ljus, sparsmakad och stilren. Att ha det ljust och fräscht hemma är oerhört populärt och brukar vara lite av en polstjärna för oss skandinaver när det kommer till inredning. Ibland kan det dock kännas lite trist att många väljer att gå för samma stil och man kan därför vilja röra om lite i inredningsgrytan. Bara genom att spana in inredningsstilarna som varit trendiga genom årtiondena så kan du samla massor av inspiration. 50-talet var ett härligt årtionde i inredningsväg och stilen är vad många idag anser vara definitionen av retro. Att låta sitt hem influeras av 50-talet är ett roligt sätt att göra sitt hem mer unikt. Här har vi samlat våra tips för en retroinspirerad 50-tals inredning.

Vill du få in lite 50-talskänsla i ditt hem men vet inte riktigt var du ska börja? Det behöver inte vara så svårt och du behöver heller inte känna att du måste göra om ditt hem från grunden genom att göra dig av med allt gammalt och skaffa nytt. Ett enkelt första steg kan vara att rensa bort de inredningsdetaljer som du har just nu som är uppenbart moderna eller som helt enkelt inte alls skulle passa med 50-talsstil. Behåll de möbler och dekorationer, såsom krukor, som är mer neutrala och enkla. De neutrala möbler kan då fungera som basen i inredningen som du sedan bygger på med tidstypiska inredningsdetaljer från 50-talet. Ett enkelt tips för en retroinspirerad inredning är till exempel att söka upp mönstrade tyger som var populära på 50-talet. Om du hittar några mönster som du tycker om kan du sy kuddar och gardiner med dessa tyger. Dessa detaljer kan göra riktigt stor skillnad i rummet. Om du sedan skulle ångra dig eller tröttna så är det bara att plocka ner gardinerna eller byta kuddarna igen. Tänk också på att det inte är alla lägenheter eller bostäder som passar med 50-talsstilen, så om du verkligen vill få in den helt rätta känslan så kan det vara läge att leta efter ny bostad istället.

En fördel med en retroinspirerad 50-tals inredning är att det inte behöver vara alls dyrt att skaffa sig exempelvis möbler från detta årtionde. Leta runt lite på köp- och säljsajter på internet, gå på loppisar, kolla i second hand-butiker eller fråga gamla släktingar om de har några gamla möbler stående. Har du lite tålamod kan du hitta riktiga kap. Ett tips är att leta efter möbler i lite mörkare trä, exempelvis teak. Trädetaljer kommer ge den rätta 50-talskänslan. Stolar med lädersäten var även de mycket populära på 50-talet och är även idag mycket trendiga. Charmen med att hitta gamla möbler till sin inredning är att man kan känna att dessa möbler har en historia och mer av en själ jämfört med billiga massproducerade möbler som levereras i platta paket. Många gånger har second hand-möblerna dessutom ett lägre pris och trots att de kanske har några fler år på nacken så är kvaliteten generellt många gånger bättre. Vi hoppas att du har uppskattat våra tips för en retroinspirerad 50-tals inredning och att du känner dig peppad på att testa en ny och härlig stil.