Tips och råd för att aktivera katt i lägenhet

Det är av yttersta vikt att man umgås med sin katt då och då – särskilt om det är tal kring en innekatt som bor i en lägenhet. Här är utrymmet självfallet inte lika stort som en katts naturliga revir ute i det fria, så för att ens katt ska bli glad och nöjd krävs det aktivering. Energinivån varierar från katt till katt, men vi ska nedan lista några generella tips på aktiviteter som de flesta katter uppskattar oberoende av ras och temperament.

 

Lek på kattens villkor

 

Det allra bästa, och kanske mest uppenbara, sättet att aktivera sin katt på är helt enkelt att leka tillsammans. I de flesta djuraffärerna får man tillgång till en lång rad leksaker som är specifikt framtagna för att aktivera katt i lägenhet. Därför gäller det bara att testa sig fram för att hitta det som uppfyller just ens katts individuella önskemål. En favorit bland många är leksaker som påminner om de bytesdjuren som katterna gärna jagar ute i naturen såsom fåglar och flygande insekter.

 

Ytterligare leksaker som ofta fångar katters uppmärksamhet är små bollar som skramlar eller mjukisdjur som rasslar. Beställ gärna flera olika typer av leksaker eftersom katter lätt blir uttråkade, så favoritleksaken enligt katten kan skifta dagligen.

 

Låt det utforskas i hemmet

 

Som ett bra tips för att aktivera katt i lägenhet och samtidigt ge ens husdjur lite personligt utrymme kan man gömma godbitar. Dessa kan placeras ut på platser som katten måste arbeta för att komma åt, och ett lovande exempel är aktiveringsleksaker. Dessa är framställda av material som är passande för katter, så det är en garanti att man med säkerhet kan använda dessa godisgömmor utan problem.

 

Ha i åtanke att man alltid ska välja att aktivera katt i lägenhet på djurets egna villkor. Se till att ha en eller flera platser där katten kan få lite egen tid utan att bli störd. Alla katter har sina egna individuella personligheter, och hur mycket närkontakt de uppskattar kan därför skifta från katt till katt.

 

Som en sista punkt är det värt att nämna hur sönderklösade möbler både kan bero på tristess och avsaknaden av alternativ. Förse alltid katten med en mängd prylar såsom klösbrädor, klösmöbler att klättra upp i, sköna utsiktsplatser och mysiga krypin för att få gömma sig ett tag under en tupplur. Om man tar hänsyn till alla ovanstående punkter kan man förvänta sig en lycklig fyrbent vän i hemmet!