Takhöjdsstandard i lägenhet

Standarden på takhöjd i Sverige är olika beroende på vilken period lägenheten är byggd. Lägsta takhöjdsstandard  sedan miljonprogrammet är 2,40 meter. I äldre fastigheter från början av nittonhundratalet och fram till 1950-talet är 2,70 meter. Nybyggda hus har ofta runt 2,60-2,70 meter i takhöjd.

Hur högt tak brukar lägenheter ha? 

Om du planerar att köpa en ny stege för vårstädningen av lägenheten är det ju bra att ha koll på takhöjden. Det är stor sannolikhet att du har en takhöjd på mellan 2,40 till 2,70 meter. Om man tittar på snitthöjden för lägenheter i Sverige är den generella standarden för lägenheter i Sverige runt 2,60 i takhöjd. Den äldre vanliga standarden är som sagt 2,70 meter i takhöjd. Men lägenheter som är äldre än sekelskiftet, eller byggdes mellan 1850-1890 har ofta tre till tre och en halv meter i takhöjd. Ibland hittar man ännu högre takhöjd.

Även om den nuvarande standarden på lägsta takhöjd i Sverige är 2,40 meter innebär inte detta att hela taket behöver vara så. I dörrposter till exempel är taket något lägre. Dessutom kan olika delar av en byggnad kan skilja sig åt. Detaljer och lutande tak kan få gå ner till 2,10 meter i höjd. Källare får ha takhöjd 2,10 meter, men det är inte meningen att man ska bo i en källare. Källare är avsedda för att förvara saker på och man förväntas inte spendera större delen av tiden i hemmet nere i källaren.

Om man vill ha högre takhöjd

Om man vill ha högre tak än 2,40 meter får man alltså leta sig efter lägenheter som inte är byggda efter lägsta standard av takhöjd. Idag byggs framförallt  nybyggda, dyrare och lite lyxigare fastighetskomplex med högre takhöjd. Man kan hitta takhöjd på tre meter även idag, men de lägenheterna är ofta dyra. 

Om man vill ha högre takhöjd än lägsta standarden får man leta lite. Det bästa är att man kontrollerar årtalen och kollar med hyresvärden eller en bostadsrättsförening innan man flyttar in. Vill man ha hög takhöjd kostar det tyvärr oftast lite mer och det kan vara svårt att få tag på i mer åtråvärda områden.