Såhär kan du renovera ett funkishus

Få stilar på hus känns så skandinaviska som funkishus. Okej, kanske på andra plats efter röda stugor med vita knutar. Funkishusen är dock en mycket mer modern stil som blev populär och växte fram under första halvan av 1900-talet. Det som kännetecknar funkishusen är de raka linjerna, stora öppna ytorna och den avskalade och minimalistiska känslan. Många förknippar även funkishus med vita fasader. Har du fått chansen att renovera ett funkishus så är möjligheterna oändliga. I och med den avskalade grunden så kan man få i princip vilken stil som helst att fungera. De flesta väljer dock att behålla den minimalistiska stilen när de renoverar. Ett tips är att många funkishus har vackra gamla parkettgolv, och om dessa är välbehållna är det väldigt fint att ha kvar dem för att behålla husets själ.

En väldigt vanlig inredningsstil i Sverige är “vitt och fräscht” vilket som namnet antyder innebär att man satsar på att ha väldigt ljus inredning och vita väggar för att hemmet ska bli ljust. Detta eftersträvar man eftersom att vi uppe i Norden lever i mörker under i princip halva året, och då uppskattar man det ljus man kan få. En mörk inredning skulle därför bli för mörk och dyster under vintern. Men fördelen med funkishus är att de i regel har väldigt stora fönster som släpper in ordentligt med ljus. Tack vare fönstrena blir det även en ljusare känsla under de mörkare månaderna.

Funkishus har som sagt generellt ganska stora och öppna rum. Att ha öppen planlösning är även det mycket vanligt. Att ha det stort och luftigt är en del av charmen med funkishus, men om du är i behov av fler rum eller helt enkelt föredrar lite mindre rum så brukar det inte vara så svårt att bygga till en vägg för att skapa fler rum. Något att ha i åtanke sen när man inreder är att om rummen är stora så kan man ha en tendens till att försöka fylla ut utrymmet med mycket möbler. Försök att undvika detta eftersom det kan ge ett rörigt intryck om det är för många olika typer av möbler som ska samsas i ett rum. Istället för att se ett rum som tomt så ska du tänka på det som luftigt och det kan ge en lyxig känsla av skandinavisk minimalism. När du ska renovera ett funkishus så är det en god idé att försöka behålla den ursprungliga funkiskänslan men varsamt modernisera och fräscha upp. Då brukar slutresultatet bli som allra bäst.