När ska det vara tyst i lägenhet

Det är konvention att det skall vara tyst klockan 22.00, eller klockan tio på kvällen. Det finns ingen egentlig lag, men detta anses vara en oskriven regel som de flesta förhåller sig till. Hyresvärdar och bostadsrättsföreningar har sina egna regler, så kolla i första hand upp dessa. 

 

Det är kutym att inte störa sina grannar sent på natten eller tidigt på morgonen. De tider man brukar säga att det ska vara tyst i lägenheten är mellan klockan kl. 22.00 på kvällen till 07.00 på morgonen. Mellan dessa tider skall det vara tyst. Grannarna skall inte behöva störas av musik eller TV-ljud, gräl eller skrik. 

 

Vad händer om man stör trots att det ska vara tyst i lägenheten? 

 

En granne ska inte behöva säga till en annan granne. Du ska inte behöva ljudisolera eller göra om din hyresrätt, det är grannen som ska vara tyst. Om en lägenhetsinnehavare får upprepade tillsägelser och fortsätter störa grannar kan denne bli vräkt. Ibland kan det handla om enstaka tillfällen som stör så mycket eller är så extrema att den som bor i lägenheten behöver flytta ut.  

 

Särskilda regler för tidsgränser

 

Även om det bör vara helt tyst klockan tio på kvällen brukar många hyresvärdar och bostadsföreningar sätta tid från klockan åtta eller nio på kvällen. Då skall det inte vara höga ljud som förekommer, men man kan ändå tala som vanligt och se på TV med hyfsat normal ljudnivå. Klockan tio skall inte grannen behöva höra ett ljud. 

 

På samma sätt kan särskilda regler gälla på morgonen. Ofta gäller det att det inte skall finnas några ljud som grannarna kan höra fram till fyra eller fem på morgonen. Därefter är vissa vanliga ljud tillåtna fram till klockan sju, fast fortfarande får inga höga ljud förekomma. 

 

Det är alltid bra om man kontrollerar med sin egen hyresvärd eller bostadsförening om vad som gäller. Om det finns särskild regler förutom de allmänna, oskrivna reglerna från klockan tio till sju så bör dessa finnas på papper som en ny lägenhetsinnehavare får i samband med inflytten. Under särskilda förutsättningar, som om lägenheterna är extremt lyhörda eller om det gäller studentlägenheter kan regler finnas inskrivna i bostadskontraktet.