Luftfuktighet i lägenhet

Vad bör luftfuktigheten vara i en lägenhet och vad kan man själv göra för att kontrollera luftfuktigheten? När blir luften för torr eller för fuktig? Här är det du bör tänka på gällande luftfuktigheten i en lägenhet. 

När är luften för torr i en lägenhet? 

Om luften blir för torr är det oftast på vintern. Då värmer vi upp lägenheterna och vi håller oss inne mycket och bidrar därför själva med att sänka luftfuktigheten och göra den ännu torrare. Så hur vet man då om luften har blivit för torr? 

När torr luft blir ett problem så vet vi det. Vi får torr hud, huden kliar. Vi kan få nariga fingrar och hud. Våra näsor känns torra när vi andas och vi kan till och med näsblod. När vi får de här problemen kan vi behöva fuktande hud- eller handkräm.  

Vad gör man åt torr luft?  

Det är inte så lätt att komma ifrån för torr luft på vintern. Det är ett vanligt problem, så om du ska söka bostad i storstaden så är inte luftfuktigheten i din nya lägenhet det du främst ska vara bekymrad över. Dessutom är för torr luft lätt åtgärdat. 

Det bästa sättet att inte få för torr luft är först och främst att inte hålla högre värme i lägenheten än nödvändigt för att hålla den varm. Men det är inte säkert att det hjälper. Därför kan en luftfuktare vara en god investering. Om man har många dyrbara böcker eller konst som inte tål luftfuktighet så kan det vara ett problem med att ha luftfuktare. Annars bör det gå bra. 

Vad händer med för mycket fukt i lägenheten? 

Det är lätt att veta när luften blir för torr, men svårare att veta när luftfuktigheten blir för hög. För hög luftfuktighet kan ha med olika saker att göra och svårare att göra något åt. Problemen med för mycket fukt är framförallt fuktskador. Fuktskador kan man få på tapeten, vid taken och i badrum. 

Framförallt på somrarna är det viktigt att vädra en lägenhet ordentligt. Men mer än så kan det vara svårt att göra. Man kanske är bortrest mycket på somrarna och fuktigheten samlas i den. Då kan det vara bra att ha en vän som ser till lägenheten och ser till att vädra den varje vecka. Om man misstänker fuktskador och hög luftfuktighet kan man få hjälp med att mäta luftfuktigheten.