Extremt lyhörd lägenhet

Vad ska man göra om man hör allt som grannarna gör? Tänk om grannarna ovanför har tunga steg och du hör varenda ett? Ska man verkligen behöva höra all musik som grannarna spela, varenda TV-program och vad de lyssnar på radion?

Att lyssna på vårstädning i en lägenhet intill kanske inte är så farligt, men det är långt ifrån det mesta man kan behöva stå ut med. Så vad kan man egentligen göra om man har oturen att hamna i en extremt lyhörd lägenhet, så att man tycker att man hör för mycket, kanske allt som grannarna gör? 

Vad gör man om lägenheten är extremt lyhörd lägenhet?

Tyvärr kan man inte göra så mycket mot en hyresvärd. Därför är det bra om du tar med lyhörshet i beräkningarna redan när du ska söka ny bostad. Ibland är det inte bara väggarna som är för tunna. I En del lägenheter kan man höra grannarnas samtal genom ventiler. Byggnaderna är som dom är. Särskilt lyhörda är lägenheter byggda under miljonprogrammet under 1950- och 1970-talen. Under dessa tre decennier gjorde byggnaderna så billigt som möjligt med tunna väggar och svga material. Man tänkte inte på ljudisolering. 

I nybyggda hus finns däremot en standard. 20 centimeter tjocka väggar och 25 centimeter tjocka massiva betonggolv. Minimistandard kallas klass C, men det är vanligare med klass B. Så om du har råkat hamna i en nybyggd lägenhet som är extremt  lyhörd handlar det snarare om ett konstruktionsfel. Att det är ventiler som stör i och med att de drar med sig ljud är också vanligare i moderna byggnader.

Söka råd och hjälp

Därför, om det handlar om nybyggda lägenheter så är det lättare att kräva åtgärder som ljudisolering. Det finns sätt som kan avhjälpa för att minska ljud, samt åtgärder man kan vidta för fel med ventiler. Själv kan man isolera med särskilda tyger mot väggar och mattor på golv. Svårare är det med taken, men det finns åtgärder därmed. Bor man i hyreslägenhet kan man få råd hos hyresgästföreningen, både gällande hur man ska tala med en hyresvärd, samt med va man kan göra själv.