Detta ska du tänka på vid visning av hyresrätt

Det mest kritiska steget i processen att hitta en hyresrätt kan kanske vara att gå på visning. Speciellt i dagsläget så har detta också förändrats, då coronaviruset har gjort det svårare för både hyresvärdar och hyresgäster att träffas och få saker och ting på plats.En visning är oftast kort, du kommer dit, kikar runt i lägenheten och pratar med hyresvärden. På detta besök ska du alltså avgöra om detta är den rätta hyresrätten för dig, och det kan göra att man känner lite press eftersom man inte vill missa något viktigt och få en oväntad överraskning senare. Här har vi samlat lite tips och råd för vad du ska tänka på vid visning av hyresrätt. A och o innan du går på en visning av en hyresrätt är förberedelse. Läs igenom informationen om boendet ordentligt, kolla på bilderna och planlösningen och leta upp adressen på en karta. Om du har möjlighet är det även en bra idé att åka dit innan och ta en titt på området, då kan du till exempel kolla upp hur långt det är till närmsta mataffär eller till kollektivtrafik. Något som verkligen rekommenderas är att du förbereder frågor till hyresvärden om du har några funderingar över saker som är viktiga för dig. Om man glömmer att fråga något kan man såklart även fråga i efterhand, men det känns ofta bättre att fråga när man är på plats.

När det väl är dags för visning ska du tänka på att inte stressa dig igenom lägenheten utan ta din tid och inspektera ordentligt. Det kan även vara värt att fråga om det är ok att du tar egna bilder för att minnas detaljer. Sedan får du såklart inte glömma att ställa de frågor som du förberett. Det finns mycket att tänka på när man går på visning av en hyresrätt. Till att börja med är det bra att bedöma lägenhetens skick. Är allt helt och rent? Vilka vitvaror finns i köket och verkar de fungera? En viktig aspekt kan vara möjligheter till förvaring. Har du mycket kläder och andra ägodelar är det nog viktigt för dig att det finns ordentligt med garderober och skåp. Det är även värt att fråga om det finns tillgång till förråd.

Något annat du bör inspektera är om det finns mögel i till exempel våtutrymmen, det kollar du i badrummet och det brukar man kunna se till exempel mellan kakelplattor. Man kan även ibland känna att det luktar mögel i badrum, och om du misstänker att du känner sådan lukt så är det bra att fråga hyresvärden om det. Det är dock inte bara våtutrymmen som kan drabbas av mögel. Även till exempel vardagsrum kan drabbas ibland och varningstecken där är om du ser fuktfläckar på väggar, till exempel på tapeten, eller återigen om det luktar fukt eller lite unket.

Vad som utgör det perfekta boendet är individuellt från person till person. Är du till exempel en lättsovare kan det vara viktigt hur sovrummet är placerat. Vetter sovrumsfönstret mot en gård eller mot en gata? Det behöver absolut inte vara ett problem att ha fönstret mot gatan, men om du är lättväckt så kan det vara irriterande om gatan är tungt trafikerad. Annat som kan vara bra att fråga om är tvättmöjligheter. Finns det tvättmaskin i lägenheten eller finns en tvättstuga i föreningen? Har du bil kan det vara viktigt att veta hur det ser ut med parkering i området. Viktigt vid visning är också att känna in hur lägenheten känns. Får du en bra känsla så är det nog ett tecken på att du kommer trivas.