collage_object

Kjell Simonsson - Paraiba AB

Ambassadör Kjell på Paraiba AB i Entreprenörer Tillsammans

Allt vi säger och gör spelar roll. Allt vi inte säger och inte gör spelar också roll. 
Det är något som jag försöker tänka på och ha med mig. 

När vi förstår att vi alla är viktiga förstår vi också att det är viktigt hur vi bemöter och ser på varann. 

Jag är en bonnapojk som växt upp vid Viskans mynning. Eller ”han Branta-Gunnars pöjk Häralds-Kjell” som man kanske skulle uttryckt det på den tiden. Jag är yngst av fyra syskon. Mina föräldrar gick från att vara bönder till att odla grönsaker och blommor och det var bäst för både mig och blommorna att jag inte fortsatte med den verksamheten. 

Jag har alltid varit intresserad av samspelet mellan människor och i tonåren beslutade jag mig för att bli pacifist vilket gjorde att jag fick komma på förhör efter mönstringen. Bara det en rätt märklig sak. ”Varför kan du inte tänka dig att döda en annan människa?” Mitt svar på den frågan vad tydligen inte helt vanlig. ”Jag sa att om jag släpper fram mörkret inom mig vet jag inte vart den vägen går. Jag vill inte glänta på den dörren”. Och när förhörsledaren frågade om jag kunde tänka mig att stödja befrielsearméer svarade jag ”ja” trots att jag visste om att det troligtvis skulle innebära fängelse och inte vapenfri tjänst. Men det blev inget fängelse för mig. Jag fick vapenfri tjänst och jobbade med barn och ungdomar i Gunnared, en förort norr om Göteborg. 

Jag är i grunden beteendevetare och har också arbetat tio år som ungdomsledare i Varbergs församling där jag också arbetade med församlingsblad, närradio och kommunikation. Det var tio år av mängder av möten, glada skratt och en hel del upptåg. 

Jag har arbetat tio år som förlagschef på Argument förlag som jag och Gunnar Törnqvist drev tillsammans under tio år. Utgivningen av böcker och material riktade sig i första hand till skolor och församlingar med en gemensam nämnare. Innehållet skulle på ett eller annat sätt präglas av hopp och framtidstro. Detta efter att vi mött ungdomar på gymnasiet som var uppgivna. Att inte ens ha kommit ut i arbetslivet och redan vara desillusionerad var en skrämmande upptäckt för oss. 
Det var tio år som började hemma vid köksbordet och avslutades med ca 10 anställda. 

De fem kommande åren var jag affärsutvecklare på en webbyrå i Falkenberg. Det var mycket affärsinriktat och den allra största och bästa behållningen av den tiden var att jag träffade min fru, Isabelle eller Issan som hon oftast kallas, där. Bara en sån sak. Jag och Issan sa upp oss 2011 och startade kommunikationsbyrån Paraiba tillsammans. 
Jag har tre vuxna barn som jag alltid varit och fortfarande är väldigt stolt över. Men det är en annan historia. Som person är jag öppen, lyhörd och har nära till ett skratt. Ett skratt hjälper en hel del oavsett hur livet ser ut. 

Jag och min fru Isabelle var på semester i Brasilien. Vi trivdes inget vidare på jobben som vi hade och vi satt där på stranden och såg människor som bara hade en bråkdel av det vi hade men som verkligen var glada. Vi tog där och då ett beslut. Vi åker hem och säger upp oss. 
Sagt och gjort. Vi sa upp oss och startade kommunikationsbyrån Paraiba. Samma namn som den brasilianska delstaten har där vi tog beslutet. 

För oss var det viktigt att sluta så snyggt vi bara kunde. Därför tog vi inte med oss några kunder från webbyrån vi arbetade på. Inte ens de som ville hänga på. ”Vänta ett år. Det kan säkert bli bra när det kommer andra medarbetare hit. Vill ni fortfarande lämna så kan ni komma till oss då.” Det kan tyckas vara lite korkat men vi har aldrig ångrat att vi gjorde så. 

Så en aprildag 2011 satt vi hemma vid köksbordet. Vi tittade på varann och frågade oss. ”Ok, vad gör vi nu?” Vi började verkligen från noll och ingenting. Idag har det gått dryga sju år sedan vi startade företaget. Vi arbetar med kommunikation i olika former. Webbplatser, logotyper, grafiska profiler, tidningar, annonser och produktförpackningar för att nämna några. 

Vi tycker det är väldigt roligt att få mejsla fram företagsprofiler tillsammans med företag. Att få företag att hitta sitt uttryck och sin stil. För igenkänning, identitet och inte minst för att ha en utformning som är snygg och funktionell. 

Vi har arbetat en hel del med skolor i Varberg. Vi vill gärna veta hur ungdomar tänker och hur de själva t ex arbetar med sociala media. För oss är det viktigt att hänga med och förstå för att kunna arbeta gentemot dem när kunder vill ha hjälp med det. Det har gjort att jag och Isabelle har suttit i varsin ända av soffan och skickat Snapchat till varann. Det är inte så många av våra vänner som hänger där. Och vi behövde kunna det eller åtminstone förstå. 

Det är också en härlig utmaning att lära känna företagen som vi arbetar med. Och ibland blir det märkliga krockar. För något år sedan jobbade vi med att beskriva oljedimavskiljare till en hemsida på förmiddagen för att på eftermiddagen göra en produktförpackning till en kortlek för barn som heter Imse Vimse Spindel. Tvära kast. Minst sagt. 

Vi trivs med att komma utifrån och kunna se saker utan att ha något filter för ögonen. Förvånansvärt ofta lyssnar företagen vi jobbar med noga när de hör oss berätta om de fördelar och nackdelar vi kan se med deras marknadsföring och utformning. Men det viktigaste av allt är att de gör ett bra jobb eller bra produkter och tar hand om sina kunder. Det slår alltid allting annat. 
Vi jagar hela tiden nya kunder och projekt så är ni intresserade så träffas vi gärna över en kopp kaffe.

Jag vill vara med i Entreprenörer tillsammans för att träffa andra kreativa och öppna entreprenörer i Halland. 
Tillsammans är vi alltid starkare. De flesta av oss är ju småföretag som kan ha god nytta av varandra oavsett vad. Vi har ju hittat olika sätt att driva våra företag och vi kanska hittar kunder på ett sätt som andra kan ta efter. Och andra kanske kan arbeta med kundvård på ett sätt som vi inte tänkt på. 

Vi har alla mer att lära. Och i ett sådant här sammanhang kan man bjuda inte bara på det som gått bra utan även det som inte lyckats. Det kan vara skönt att inte behöva göra alla misstag själv. :) 

Ser fram emot att träffa er alla.

www.paraiba.se
 

Kommentera gärna: