collage_object

Månadens medlem

Entreprenörer Tillsammans Månadens medlem

En gång i månaden kommer vi här i Entreprenörsbloggen att presentera en av våra medlemmar med förhoppningen om att vi alla ska lära känna varandra lite bättre och kanske inspireras. Trevlig läsning!

Vad heter du?
Kicki Sjögren

Vad är namnet på ditt företag?
KERAMIKVERKSTAN
www.keramikverkstan.com

Varför valde du att starta eget företag?
Jag utbildade mig till fritidspedagog i slutet på 70-talet och arbetade i många år på ”Fritids” och i skolans värld. I början på 90-talet var jag med och startade upp en resursskola i Varberg för barn i behov av särskilt stöd och där blev jag kvar i 20 år. Jag vidareutbildade mig till specialpedagog under den tiden och fick en tjänst som det på resursskolan. Tiderna förändras och av olika anledningar bestämdes det att verksamheten skulle läggas ner. 
Vad gör man då ????  Jag blev ju förstås omplacerad, men efter ca 35 år i branschen så kändes det inte som ett realistiskt alternativ för mig att starta om på nytt så jag började se mig omkring efter alternativ. Konst och konsthantverk har alltid legat mig varmt om hjärtat och jag har, i hela mitt vuxna liv, arbetat med textila material i olika former. Jag har till och från under årens lopp varit nyfiken på att ge mig in i lerans värld, men tiden räcker ju inte alltid till.
På våren 2009 besökte jag en utbildningsmässa för att finna nya möjligheter och där stötte jag på elever och personal från Löftadalens Folkhögskola. I deras prospekt presenterades Keramiklinjen, vilket har inneburit att jag sedan några år tillbaka förälskat mig i leran och dess fantastiska möjligheter. Jag beviljades tjänstledighet så 2009 - 2011 gick jag min grundutbildning i keramik. Jag fortsatte där 2012-2013 på Kreativt Fokus, en alternativ konstutbildning, för att därefter gå ytterligare ett år på keramiklinjen. Under tiden startade jag mitt företag KERAMIKVERKSTAN och det kändes fantastiskt att få en sådan möjlighet mitt i livet.
 
Hur har du haft användning av ditt tidigare yrke i ditt nuvarande företagande?
Mitt yrkesliv som anställd har bestått av mycket kreativitet och skapande. Jag har under åren  utvecklat ett formspråk som jag fört över till mitt arbete med textila material och tekniker. Att jag har mitt eget formspråk blev väldigt tydligt då jag började arbeta med lera, det var ju vitt skilt från det jag gjort tidigare men jag bara visste ”hur jag ville ha det ” en härlig känsla minst sagt. 

Hur skulle du beskriva ditt entreprenörskap?
När det kommer till mitt entreprenörskap så har jag lite svårt att definiera det. Jag driver min verksamhet i ganska liten skala, då min man och jag har en annan verksamhet upptill, vilket gör att jag har förmånen att välja vilka evenemang jag vill satsa på att delta i. Under de år jag drivit KERAMIKVERKSTAN har jag hittat några årligen återkommande forum där jag deltar och framöver kommer jag satsa mer på att hitta möjligheter att delta i utställnings-sammanhang.
 
Om du fick välja endast tre drivkrafter att beskriva dig själv med, vilka skulle det vara?
Att tänka i nya banor, att testa mina idéer och att inte ge upp utan dra nytta av misslyckanden i min produktutveckling är det som driver mig. Jag har ständigt nya idéer om vad jag skulle kunna/vilja göra och min frihet att kunna göra det jag tycker är kul visar sig i mina alster, det finns en stor portion av skaparglädje. 

Hur vill du att ditt entreprenörskap o/e företag ska utvecklas i framtiden?
Jag startade mitt företag relativt sent i livet och känner inte att jag har så stort behov av att satsa större, jag trivs med den omfattningen jag har idag.  Däremot vill jag jobba på mitt konstnärliga uttryck och arbeta mer med konstföremål.   
 
Hur skulle du säga att dina behov har förändrats från det att du startade företaget till dags dato? Har du tips och tricks till våra nystartade läsare.
När jag började min bana som keramiker var behovet av att aktivt söka försäljningskanaler enormt, jag tackade ja till allt som dök upp. Jag deltog i Entreprenörsskolan, vilket jag starkt rekommenderar, där kände jag att jag hamnade bland folk som var lite i samma fas som jag och jag upptäckte att det fanns en hel del olika nätverk, nätverk är för mig lika viktigt nu som då. Idag har jag hittat kanaler att få ut mina produkter på som passar mig. Folk hittar mig genom att jag har en hemsida och jag marknadsför mig även på sociala medier.  Jag kan tacka nej till evenemang, vilket jag aldrig hade trott, men jag har också flera forum som jag skulle vilja delta i så det jobbar jag på. Jag kan dock konstatera att det tar tid och det krävs ett visst tålamod att nå ut men trägen vinner. 

Finns det något som medlemmarna i Entreprenörer Tillsammans skulle kunna hjälpa dig med eller uppfylla? Din chans till sökning är här.
Jag är glad att jag blivit medlem i Entreprenörer tillsammans, ett härligt gäng med många varierande verksamheter och kompetenser. Jag ser fram emot nya spännande möten och eventuella samarbeten, jag är öppen för det mesta.

Avsluta meningen som börjar ”Om pengar inte var ett hinder och jag fick drömma helt fritt skulle…! 
Om inte pengar var ett hinder och jag fick drömma helt fritt skulle jag åka runt i världen i minst ett år och gå på en massa roliga Workshops hos skickliga, spännande keramiker!

Tusen tack Kicki för att vi fick intervjua dig och tack för dina inspirerande svar! Vi hör av oss till nästa månads medlem inom kort så håll utkik!
Med önskan om en härlig helg!
ENTREPRENÖRER TILLSAMMANS